Vi har driftstörningar just nu. Läs mer

vårdcentral-stockholm-göteborg-skåne-hembesök

Högsta inflationen på över 30 år skapar oro och ångest

oro-ångest-inflation-kvinna-mental-hälsa

De vanligaste orsakerna till oro och ångest är relationsproblem eller en stressad arbetssituation. Psykologerna på Hälsa Hemma vårdcentral ser nu ett ökat antal psykologbesök som handlar om oro över inflationen och de ökande räntorna.

Enligt SCB:s rapport ligger inflationstakten för närvarande på 8,7 % vilket är den högsta på över 30 år. Många uttrycker oro över vad det innebär för deras privatekonomi, till exempel när det gäller förmågan att betala höjda räntor på bolån.

Det har blivit allt vanligare att uppleva långvarig oro över höjda räntor och den växande inflationen, säger Niels Eék, chefspsykolog på Hälsa Hemma vårdcentral. Han fortsätter:

“Världen går igenom osäkra tider och ständig förändring, och då är det lätt att fastna i mediernas dystra nyhetsflöde – men mycket av det som sker kan vi inte själva påverka. För att ta hand om sin mentala hälsa på bästa sätt är det viktigt försöka fokusera på det som vi faktiskt kan påverka.”

Vad kan man göra för att minska sin oro kring den osäkra ekonomin?

Sedan inflationen började öka i den raska takt vi ser nu, så har Hälsa Hemma vårdcentral sett en ökad mängd besök från personer som känner långvarig oro och ångest. Då hjälper Hälsa Hemma till genom att ge konkreta råd och sätt att själva hantera situationen. Niels förklarar:

“Det är viktigt att inte vara helt passiv till situationen. Acceptera att inflationen och räntorna faktiskt går upp och att du själv inte kan sänka dem, och ta sedan fram en lista på saker du själv aktivt kan göra för att förbättra situationen. Det viktiga i sådana situationer är att öva på att lägga märke till när man fastnar i oro som man i stunden tror är problemlösning, men som egentligen inte leder någon vart. Istället bör vi fokusera på det som faktiskt är viktigt för oss själva.”

Ett konkret exempel att få kontroll över sina bolåneräntor är att binda räntan, och därmed undvika oro över vidare höjda räntor. Det viktiga är att göra vad som är i din kontroll, och sedan försöka begränsa i att fortsätta läsa på om ränteläget. Det hjälper oss inte att gräva vidare i nyheter om ränta och inflation, då inget har förändrats den 20:e gången vi hör om det.

Nyttiga resurser:

Senaste artiklar

En revolution!

Hälsa Hemma förenklar kontakten med vården för tusentals nöjda svenskar. Är du näst på tur? Skriv upp dig nedan för att få mer information från oss.

Du får vårt nyhetsbrev och kan såklart när som helst avregistrera dig.

Oscar Damberg

Psykolog

Mitt namn är Oscar Damberg och jag arbetar som psykolog på Hälsa Hemma. Mina uppgifter på vårdcentraler är att bedöma svårigheterna hos de som söker, ge passande stöd och genomföra psykologiska behandlingar enligt KBT. Detta bästa med att arbeta på Hälsa Hemma är kulturen av att vilja utvecklas och skapa en tillgänglig primärvård.

Linda Skarpsjö

Socionom

Jag är socionom, steg 1 psykoterapeut och arbetar med psykologisk behandling. Jag har mångårig erfarenhet med behandling av framförallt av barn, unga och deras föräldrar. För mig är det viktigt att barn och unga upplever sig tagna på allvar och känner att kommunikation och relation till sina viktiga vuxna fungerar. Min förhoppning är att jag kan hjälpa dig att få konkreta verktyg och få stöd att pröva dessa så att du upplever att du kommer ett steg vidare åt det håll du vill.

Anna Sjöstrand

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar med psykologisk behandling utifrån KBT. Tidigare har jag arbetat i Barn- och Ungdomspsykiatrin, samt många år inom primärvård med behandling och samordning. Det finaste med mitt jobb är att få träffa så modiga människor, som vågar att vara sårbara och göra svåra förändringar. På fritiden ägnar jag mig åt styrkelyft, pardans och tennis.

Viktor Kaiser

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar på Hälsa Hemma vårdcentral med psykologisk behandling utifrån KBT och ACT. Sedan tidigare har jag erfarenhet av att jobba med barn och vuxna inom olika verksamheter. Det roligaste med mitt jobb är att hjälpa människor till konkreta beteendeförändringar och ökad livskvalitet. Utanför jobbet är jag intresserad av globala frågor, musik och fotboll.

Just nu har vår driftleverantör tekniska problem vilket gör att det inte går att använda Hälsa Hemma-appen. Vi arbetar på att lösa problemen och räknar med att det ska fungera igen inom kort.

Vi har stängt i dag midsommarafton.


Jag är specialist i allmänmedicin och har jobbat som läkare primärvården i Stockholm men även med digitala läkarbesök. Här på Hälsa Hemma gör vi både och, beroende vad som passar bäst. En av de finaste delarna av jobbet på en vårdcentral är att vi träffar våra patienter flera gånger och hinner lära känna varandra. På min fritid älskar jag att vara med min familj och med min hund.