De vanligaste orsakerna till oro och ångest är relationsproblem eller en stressad arbetssituation. Psykologerna på Hälsa Hemma vårdcentral ser nu ett ökat antal psykologbesök som handlar om oro över inflationen och de ökande räntorna.
Enligt SCB:s rapport ligger inflationstakten för närvarande på 8,7 % vilket är den högsta på över 30 år. Många uttrycker oro över vad det innebär för deras privatekonomi, till exempel när det gäller förmågan att betala höjda räntor på bolån.
Det har blivit allt vanligare att uppleva långvarig oro över höjda räntor och den växande inflationen, säger Niels Eék, chefspsykolog på Hälsa Hemma vårdcentral. Han fortsätter:
“Världen går igenom osäkra tider och ständig förändring, och då är det lätt att fastna i mediernas dystra nyhetsflöde – men mycket av det som sker kan vi inte själva påverka. För att ta hand om sin mentala hälsa på bästa sätt är det viktigt försöka fokusera på det som vi faktiskt kan påverka.”
Vad kan man göra för att minska sin oro kring den osäkra ekonomin?
Sedan inflationen började öka i den raska takt vi ser nu, så har Hälsa Hemma vårdcentral sett en ökad mängd besök från personer som känner långvarig oro och ångest. Då hjälper Hälsa Hemma till genom att ge konkreta råd och sätt att själva hantera situationen. Niels förklarar:
“Det är viktigt att inte vara helt passiv till situationen. Acceptera att inflationen och räntorna faktiskt går upp och att du själv inte kan sänka dem, och ta sedan fram en lista på saker du själv aktivt kan göra för att förbättra situationen. Det viktiga i sådana situationer är att öva på att lägga märke till när man fastnar i oro som man i stunden tror är problemlösning, men som egentligen inte leder någon vart. Istället bör vi fokusera på det som faktiskt är viktigt för oss själva.”
Ett konkret exempel att få kontroll över sina bolåneräntor är att binda räntan, och därmed undvika oro över vidare höjda räntor. Det viktiga är att göra vad som är i din kontroll, och sedan försöka begränsa i att fortsätta läsa på om ränteläget. Det hjälper oss inte att gräva vidare i nyheter om ränta och inflation, då inget har förändrats den 20:e gången vi hör om det.
Nyttiga resurser: