Vi har just nu längre väntetider i appen än vanligt.

feber-symptom-behandling-kvinna

Feber – symptom och behandling

Feber är en del av kroppens försvar mot infektioner (bakterier och virus). Det är helt normalt att ha feber vid exempelvis förkylning eller influensa. I denna artikel kan du läsa om feber och hur du hanterar den.

Innehåll:

Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Vad är feber?

Feber är ingen sjukdom, det är en del av kroppens sätt att försvara sig – genom en tillfällig höjning av kroppstemperaturen hos både barn och vuxna. Tack vare att immunförsvaret höjer temperaturen i kroppen, skapas en ogynnsam miljö för bakterier och virus, som får svårare att föröka sig. Feber är alltså en viktig del av kroppens immunförsvar, som hjälper dig att bli frisk. 

feber-symptom-behandling-febertermometer-38-grader

Vad räknas som feber?

Normaltemperaturen i kroppen varierar från person till person. De flesta vuxna och barn har en kroppstemperatur mellan 36 och 37,8 grader, även om barn i regel har högre kroppstemperatur än vuxna. Det räknas i allmänhet som feber när kroppstemperaturen är 38 grader eller högre. Det viktigaste är dock inte temperaturen utan hur du mår i övrigt.  

Kroppstemperaturen varierar naturligt genom dygnet, och är i regel högre på eftermiddagen och kvällen, samt vid ansträngning.

Orsaker till feber

Det finns många olika orsaker till feber. De kan huvudsakligen delas upp i följande kategorier:

  • Virusinfektioner – till exempel förkylning och influensa.
  • Bakteriella infektioner – till exempel urinvägsinfektioner.
  • Inflammatoriska sjukdomar: Sjukdomar som till exempel reumatoid artrit.
  • Vaccinationer kan ibland ge en tillfällig feberreaktion.

Andra sjukdomar som kan ge feber:

Symptom på feber

När du har feber har du oftast flera olika symptom, till exempel:

  • Förhöjd kroppstemperatur över 38 grader, eller minst en grad över normal kroppstemperatur
  • Frossa och svettningar: Kroppen skakar för att höja temperaturen, och svettas för att kyla ner sig.
  • Huvudvärk och muskelvärk är vanligt vid högre feber.
  • Trötthet: Kroppens immunförsvar arbetar hårt för att bekämpa infektionen.
feber-symptom-behandling-febertermometer-barn

Vad kan jag göra själv?

Att hantera feber hemma innebär främst att lindra symptomen och stödja kroppens naturliga försvar. Här är några tips på vad du kan göra:

  • Sömn och vila är viktigt för att kroppen ska kunna bekämpa infektionen. Men det är även bra att du är uppe och rör lite på dig.
  • Drick mycket vätska: Vatten, buljong och örtteer är bra alternativ.
  • Svalka kroppen: Du kan till exempel öppna fönstret så att du får lite svalare luft, välja tunnare kläder och ett tunt täcke, och använda en fuktig, kall trasa på pannan. 
  • Använd febernedsättande mediciner: Vid högre feber och om allmäntillståndet är påverkat kan du använda febernedsättande läkemedel som paracetamol och ibuprofen, för att lindra både feber och värk.

När ska jag söka vård?

Om febern inte försvinner kan du behöva träffa en läkare för bedömning. Kom ihåg att feber i sig inte är farlig. Men du kan behöva söka vård för orsaken till febern. Sök vård om du har:

  • feber som varar längre än fyra dygn
  • feber efter att du haft en operation
  • feber efter en resa i ett tropiskt land
  • allvarliga symptom som andningssvårigheter och bröstsmärtor
  • feber med svår huvudvärk eller krampanfall

Kontakta vården om du är osäker, eller om du har andra allvarliga symptom i tillägg till feber.

feber-behandling-vårdcentral-hälsa-hemma-app

Så hjälper Hälsa Hemma Vårdcentral dig

Om du har feber och/eller andra symptom som oroar dig, får du snabb kontakt med vårdpersonalen på Hälsa Hemma genom Hälsa Hemma-appen. Där träffar du läkare, specialister, sjuksköterskor, psykologer och annan vårdpersonal. 

I appen får du hjälp genom textkonversationer, röstsamtal och videosamtal. Du kan även skicka bilder och video, samt förnya recept med några klick. När vi behöver träffas fysiskt för undersökning och provtagning ses vi där du är, inom vårt tjänsteområde.

Det kostar ingenting att starta ett ärende i Hälsa Hemma-appen. Där kan du även ställa frågor. I övrigt gäller vanliga patientavgifter. Varmt välkommen!

Frågor och svar om feber

Vad är en normal kroppstemperatur?

En normal kroppstemperatur är mellan 36 och 37,8 grader.

Hur tar man tempen?

Att ta tempen, alltså att mäta kroppstemperaturen för att se om du har feber, är enkelt. Så här gör du:

  1. Vila minst 30 minuter innan du tar febern.
  2. Följ termometerns instruktioner. Resultatet är mest tillförlitligt om du mäter temperaturen i örat eller i rumpan.
  3. Oftast piper termometern när den har mätt färdigt.

Hur hög feber är farligt? 

Feber i sig är inte farligt. Det är oftast ett tecken på att kroppen bekämpar en infektion. Om febern överstiger 41 grader kan det vara farligt och skadligt för kroppen. 

Är feber smittsamt?

Feber i sig är inte smittsamt, eftersom det är en del av kroppens immunförsvar – ett sätt att bekämpa olika infektioner i kroppen. Orsakerna till feber, till exempel bakterier och virus, kan dock vara smittsamma. 

Hur länge har man feber?

Feber brukar gå över av sig själv inom några dygn. Sök vård om du har feber i mer än fyra dygn, om den återkommer, eller om du samtidigt är mycket sjuk.

Hur blir man av med feber snabbt?

För att bli av med febern och att bli frisk snabbare ska du tänka på följande:

  • Vila, så att kroppen kan fokusera på att bli frisk. Du behöver inte ligga i sängen hela tiden, men undvik att anstränga dig. Du kan gärna röra lite på dig, men träna inte. Se till så att du får ordentligt med sömn.
  • Drick mer vätska än vanligt, eftersom kroppen förlorar mycket vätska genom svettning.
  • Om du har mycket besvär kan du ta receptfria, febernedsättande läkemedel. Kom dock ihåg att dessa endast kan hjälpa tillfälligt.
  • Svalka kroppen på olika sätt: lägg en kall trasa på pannan, öppna ett fönster, eller ta på dig tunnare kläder.

Varför har jag feber vid magsjuka?

Magsjuka är en infektion i mag- och tarmsystemet och orsakas av virus eller bakterier. Eftersom feber är ett sätt för kroppen att bekämpa infektioner, är det inte ovanligt att ha feber vid magsjuka.

Kan man ha feber vid matförgiftning?

Du kan ha feber vid matförgiftning, eftersom det är en del av kroppens försvar mot infektioner. Vid matförgiftning har man fått i sig bakterier, parasiter, virus eller gifter, genom mat eller dricka. Andra vanliga symtom vid matförgiftning är illamående, magsmärtor, kräkningar och diarré. 

Varför har jag feber på kvällen men är feberfri på morgonen?

Det kan vara olika orsaker till att du har feber på kvällen och är feberfri på morgonen. Generellt har man en högre kroppstemperatur på eftermiddagen och kvällen än på morgonen. Kroppstemperaturen blir även högre vid ansträngning. På natten när du vilar och sover, går kroppstemperaturen ned i vanliga fall.

Vad är orsaken till feber som kommer och går?

Att ha feber som kommer och går kan ha flera orsaker. Det kan bero på allt från olika typer av infektioner, till autoimmuna tillstånd och andra sjukdomar.

Senast uppdaterad:

Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Dela artikeln med andra

Så får du hjälp

På Hälsa Hemma vårdcentral tar vi fullt vårdansvar. Textkonversationer är gratis och i övrigt betalar du vanlig patienttaxa när du söker vård hos oss. Frikort gäller givetvis.

1. Ladda ner appen
Med några klick laddar du ner appen på App Store eller Google Play

2. Starta nytt ärende
Väl inne i appen trycker du på den stora rosa knappen ”Starta nytt ärende”. Det kostar ingenting att starta ett ärende.

3. Möt din läkare
Med några tryck startar du en konversation i appen. Våra läkare eller sköterskor svarar snabbt.

Ladda ner appen för att träffa vårdpersonalen

Se om vi kommer till ditt område

Få mer information

Hälsa Hemma förenklar kontakten med vården för tusentals nöjda svenskar. Är du näst på tur? Skriv upp dig nedan för att få mer information från oss.

Du får även vårt nyhetsbrev och kan såklart när som helst avregistrera dig.

En revolution!

Hälsa Hemma förenklar kontakten med vården för tusentals nöjda svenskar. Är du näst på tur? Skriv upp dig nedan för att få mer information från oss.

Du får vårt nyhetsbrev och kan såklart när som helst avregistrera dig.

Oscar Damberg

Psykolog

Mitt namn är Oscar Damberg och jag arbetar som psykolog på Hälsa Hemma. Mina uppgifter på vårdcentraler är att bedöma svårigheterna hos de som söker, ge passande stöd och genomföra psykologiska behandlingar enligt KBT. Detta bästa med att arbeta på Hälsa Hemma är kulturen av att vilja utvecklas och skapa en tillgänglig primärvård.

Patrik Johansson

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar på Hälsa Hemma med psykologisk behandling utifrån KBT och ACT. Min erfarenhet består av flerårigt arbete med terapi för främst barn och ungdomar, men även för vuxna. Min förhoppning är att jag kan hjälpa dig att göra vardagen enklare och mer meningsfull. På fritiden spelar jag gärna basket och trummor.

Anna Sjöstrand

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar med psykologisk behandling utifrån KBT. Tidigare har jag arbetat i Barn- och Ungdomspsykiatrin, samt många år inom primärvård med behandling och samordning. Det finaste med mitt jobb är att få träffa så modiga människor, som vågar att vara sårbara och göra svåra förändringar. På fritiden ägnar jag mig åt styrkelyft, pardans och tennis.

Viktor Kaiser

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar på Hälsa Hemma vårdcentral med psykologisk behandling utifrån KBT och ACT. Sedan tidigare har jag erfarenhet av att jobba med barn och vuxna inom olika verksamheter. Det roligaste med mitt jobb är att hjälpa människor till konkreta beteendeförändringar och ökad livskvalitet. Utanför jobbet är jag intresserad av globala frågor, musik och fotboll.

Just nu upplever vi störningar med registrering av nya patienter i Hälsa Hemma-appen. Vi arbetar på att åtgärda problemen.

Vi har stängt i dag midsommarafton.


Jag är specialist i allmänmedicin och har jobbat som läkare primärvården i Stockholm men även med digitala läkarbesök. Här på Hälsa Hemma gör vi både och, beroende vad som passar bäst. En av de finaste delarna av jobbet på en vårdcentral är att vi träffar våra patienter flera gånger och hinner lära känna varandra. På min fritid älskar jag att vara med min familj och med min hund.