Vad är psykisk ohälsa?
Psykisk ohälsa kommer i många olika former och symtomen kan se väldigt olika ut. Precis som för andra sjukdomar ger psykisk ohälsa olika symtom. Nedstämdhet, oro och sömnsvårigheter är alla exempel på symtom på psykisk ohälsa.
Exempel och symptom på psykisk ohälsa
- Ångest / stark oro – Ångest och stark oro upplevs oftast som mycket obehagligt. Vanliga symtom är snabba hjärtslag, känsla av att man inte får luft, darriga eller svaga muskler, och en upplevd tyngd över bröstet. I många fall kan du själv förbättra situationen utan att behöva kontakta vården.
- Sömnsvårigheter – Att ha tillfälliga sömnproblem är ofarligt. Vanligen behöver man inte kontakta sjukvården för sömnbesvär, men ibland kan besvären bli långvariga eller påverka din vardag. Kontakta i så fall oss i Hälsa Hemma-appen så hjälper vi dig.
- Nedstämdhet – Att ibland känna sig nedstämd eller ledsen är naturligt och är ibland en del av livet. Oftast går det att hantera själv eller tillsammans med sina nära. Men ibland kan det kännas bra att få prata med någon utomstående. Då finns Hälsa Hemmas psykologer nära till hands.
- Panikattacker – En panikattack kan uppstå spontant eller till följd av stark oro. Vanliga symtom på panikattack är hjärtklappning, svårt att andas, och yrsel. Om du misstänker att du drabbats av panikattack bör du söka vård.
Det finns inget rätt eller fel. Du känner ofta själv när du är i behov av hjälp. Starta ett ärende i Hälsa Hemma-appen och kom i kontakt med en våra psykologer.
Behandling av psykisk ohälsa
Många gånger kan du själv göra mycket för att förbättra din psykiska hälsa. Det kan ge mer resultat än många tror. Om du känner nedstämdhet, oro, ångest eller liknande symtom kan detta hjälpa:
- Få tillräckligt med sömn – De flesta vuxna behöver omkring 7-8 timmars sömn. Om du har svårt att sova är det bra om du kan ta små vilopauser.
- Rör på dig – Det är väl studerat att fysisk aktivitet ökar kroppens produktion av “må bra” hormoner. Vi rekommenderar minst 30 minuter av pulshöjande aktivitet per dag. Utöver det behöver du någon form av ombytt aktivitet, där man blir fysiskt trött 2-3 gånger i veckan. Men även små ökningar av din fysiska aktivitet kan göra skillnad.
- Ta tid för dig själv – Gör sådant som du själv tycker är avslappnande. T.ex. lyssna på musik, umgås med vänner, eller vistas i naturen.
Få hjälp med psykisk ohälsa
Vid långvariga besvär som inte går över bör du alltid söka vård. Hälsa Hemma Vårdcentral hjälper dig med din psykiska hälsa. Eftersom vi är en del av primärvården betalar du vanlig patienttaxa för all kontakt med oss. Vi har även en speciell mottagning för Ungas Psykiska Hälsa (UPH).
Se vår prislista för aktuell information om patientavgiften i din region – frikort gäller. Självklart gäller patientsekretess och du kan känna dig trygg med att söka vård hos oss.
Genom Hälsa Hemma-appen får du snabb kontakt med vår vårdpersonal som guidar dig till rätt hjälp. Oftast svarar vi inom några få minuter. Så här fungerar det hos Hälsa Hemma när du kontaktar oss:
Steg 1 – Du startar ett nytt ärende i Hälsa Hemma-appen. Där beskriver du din situation så noga som möjligt. Vår vårdpersonal svarar dig oftast inom några få minuter.
Steg 2 – Tillsammans med Hälsa Hemmas sköterskor eller läkare guidar vi dig till rätt hjälp. Om behovet finns så bokar vi in ett videomöte med en psykolog åt dig. Det kostar 50 kr, och frikort gäller.
Steg 3 – Du pratar med en av Hälsa Hemmas legitimerade psykologer som hjälper dig med ditt besvär.
Varmt välkommen!
Från och med sommaren/hösten 2023 kommer Hälsa Hemma kunna hjälpa till med provtagning hos patienter som är i samtal med psykologer hos Din Psykolog för att kunna utesluta somatisk sjukdom. Detta gäller för patienter som bor inom Hälsa Hemmas upptagningsområde och som är listade på Hälsa Hemma vårdcentral.