Vi har driftstörningar just nu. Läs mer

psykisk-ohälsa-hjälp-behandling-kvinna

Psykisk ohälsa – symptom och behandling

Behöver du hjälp med psykisk ohälsa? Om du har besvär med sömnproblem, ångest eller oro är du inte ensam. Hos Hälsa Hemma får du tryggt och snabbt kontakt med legitimerade psykologer. All kommunikation via textmeddelanden är gratis. Videomöte enligt regionens prislista. Självklart gäller frikort!

Innehåll:

Startsida     ->    Hjälp och råd     ->     

Psykisk ohälsa – symptom och behandling
Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Vad är psykisk ohälsa? 

Psykisk ohälsa kommer i många olika former och symtomen kan se väldigt olika ut. Precis som för andra sjukdomar ger psykisk ohälsa olika symtom. Nedstämdhet, oro och sömnsvårigheter är alla exempel på symtom på psykisk ohälsa.

psykisk-ohälsa-symptom-hjälp

Exempel och symptom på psykisk ohälsa

  • Ångest / stark oro – Ångest och stark oro upplevs oftast som mycket obehagligt. Vanliga symtom är snabba hjärtslag, känsla av att man inte får luft, darriga eller svaga muskler, och en upplevd tyngd över bröstet. I många fall kan du själv förbättra situationen utan att behöva kontakta vården.
  • Sömnsvårigheter – Att ha tillfälliga sömnproblem är ofarligt. Vanligen behöver man inte kontakta sjukvården för sömnbesvär, men ibland kan besvären bli långvariga eller påverka din vardag. Kontakta i så fall oss i Hälsa Hemma-appen så hjälper vi dig.
  • Nedstämdhet – Att ibland känna sig nedstämd eller ledsen är naturligt och är ibland en del av livet. Oftast går det att hantera själv eller tillsammans med sina nära. Men ibland kan det kännas bra att få prata med någon utomstående. Då finns Hälsa Hemmas psykologer nära till hands.
  • Panikattacker – En panikattack kan uppstå spontant eller till följd av stark oro. Vanliga symtom på panikattack är hjärtklappning, svårt att andas, och yrsel. Om du misstänker att du drabbats av panikattack bör du söka vård.

Det finns inget rätt eller fel. Du känner ofta själv när du är i behov av hjälp. Starta ett ärende i Hälsa Hemma-appen och kom i kontakt med en våra psykologer.

Behandling av psykisk ohälsa

Många gånger kan du själv göra mycket för att förbättra din psykiska hälsa. Det kan ge mer resultat än många tror. Om du känner nedstämdhet, oro, ångest eller liknande symtom kan detta hjälpa:

  • Få tillräckligt med sömn – De flesta vuxna behöver omkring 7-8 timmars sömn. Om du har svårt att sova är det bra om du kan ta små vilopauser.
  • Rör på dig – Det är väl studerat att fysisk aktivitet ökar kroppens produktion av “må bra” hormoner. Vi rekommenderar minst 30 minuter av pulshöjande aktivitet per dag. Utöver det behöver du någon form av ombytt aktivitet, där man blir fysiskt trött 2-3 gånger i veckan. Men även små ökningar av din fysiska aktivitet kan göra skillnad.
  • Ta tid för dig själv – Gör sådant som du själv tycker är avslappnande. T.ex. lyssna på musik, umgås med vänner, eller vistas i naturen.
psykisk-ohälsa-behandling-kvinna-träning-sol

Få hjälp med psykisk ohälsa

Vid långvariga besvär som inte går över bör du alltid söka vård. Hälsa Hemma Vårdcentral hjälper dig med din psykiska hälsa. Eftersom vi är en del av primärvården betalar du vanlig patienttaxa för all kontakt med oss. Vi har även en speciell mottagning för Ungas Psykiska Hälsa (UPH).

Se vår prislista för aktuell information om patientavgiften i din region – frikort gäller. Självklart gäller patientsekretess och du kan känna dig trygg med att söka vård hos oss.

Genom Hälsa Hemma-appen får du snabb kontakt med vår vårdpersonal som guidar dig till rätt hjälp. Oftast svarar vi inom några få minuter. Så här fungerar det hos Hälsa Hemma när du kontaktar oss:

Steg 1 – Du startar ett nytt ärende i Hälsa Hemma-appen. Där beskriver du din situation så noga som möjligt. Vår vårdpersonal svarar dig oftast inom några få minuter.

Steg 2 – Tillsammans med Hälsa Hemmas sköterskor eller läkare guidar vi dig till rätt hjälp. Om behovet finns så bokar vi in ett videomöte med en psykolog åt dig. Det kostar 50 kr, och frikort gäller.

Steg 3 – Du pratar med en av Hälsa Hemmas legitimerade psykologer som hjälper dig med ditt besvär.

Varmt välkommen!

Från och med sommaren/hösten 2023 kommer Hälsa Hemma kunna hjälpa till med provtagning hos patienter som är i samtal med psykologer hos Din Psykolog för att kunna utesluta somatisk sjukdom. Detta gäller för patienter som bor inom Hälsa Hemmas upptagningsområde och som är listade på Hälsa Hemma vårdcentral.

Senast uppdaterad:

Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Så får du hjälp

På Hälsa Hemma vårdcentral tar vi fullt vårdansvar. Textkonversationer är gratis och i övrigt betalar du vanlig patienttaxa när du söker vård hos oss. Frikort gäller givetvis.

1. Ladda ner appen
Med några klick laddar du ner appen på App Store eller Google Play

2. Starta nytt ärende
Väl inne i appen trycker du på den stora rosa knappen ”Starta nytt ärende”. Det kostar ingenting att starta ett ärende.

3. Möt din läkare
Med några tryck startar du en konversation i appen. Våra läkare eller sköterskor svarar snabbt.

Ladda ner appen för att träffa vårdpersonalen

Se om vi kommer till ditt område

En revolution!

Hälsa Hemma förenklar kontakten med vården för tusentals nöjda svenskar. Är du näst på tur? Skriv upp dig nedan för att få mer information från oss.

Du får vårt nyhetsbrev och kan såklart när som helst avregistrera dig.

Oscar Damberg

Psykolog

Mitt namn är Oscar Damberg och jag arbetar som psykolog på Hälsa Hemma. Mina uppgifter på vårdcentraler är att bedöma svårigheterna hos de som söker, ge passande stöd och genomföra psykologiska behandlingar enligt KBT. Detta bästa med att arbeta på Hälsa Hemma är kulturen av att vilja utvecklas och skapa en tillgänglig primärvård.

Linda Skarpsjö

Socionom

Jag är socionom, steg 1 psykoterapeut och arbetar med psykologisk behandling. Jag har mångårig erfarenhet med behandling av framförallt av barn, unga och deras föräldrar. För mig är det viktigt att barn och unga upplever sig tagna på allvar och känner att kommunikation och relation till sina viktiga vuxna fungerar. Min förhoppning är att jag kan hjälpa dig att få konkreta verktyg och få stöd att pröva dessa så att du upplever att du kommer ett steg vidare åt det håll du vill.

Anna Sjöstrand

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar med psykologisk behandling utifrån KBT. Tidigare har jag arbetat i Barn- och Ungdomspsykiatrin, samt många år inom primärvård med behandling och samordning. Det finaste med mitt jobb är att få träffa så modiga människor, som vågar att vara sårbara och göra svåra förändringar. På fritiden ägnar jag mig åt styrkelyft, pardans och tennis.

Viktor Kaiser

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar på Hälsa Hemma vårdcentral med psykologisk behandling utifrån KBT och ACT. Sedan tidigare har jag erfarenhet av att jobba med barn och vuxna inom olika verksamheter. Det roligaste med mitt jobb är att hjälpa människor till konkreta beteendeförändringar och ökad livskvalitet. Utanför jobbet är jag intresserad av globala frågor, musik och fotboll.

Just nu upplever vi störningar med registrering av nya patienter i Hälsa Hemma-appen. Vi arbetar på att åtgärda problemen.

Vi har stängt i dag midsommarafton.


Jag är specialist i allmänmedicin och har jobbat som läkare primärvården i Stockholm men även med digitala läkarbesök. Här på Hälsa Hemma gör vi både och, beroende vad som passar bäst. En av de finaste delarna av jobbet på en vårdcentral är att vi träffar våra patienter flera gånger och hinner lära känna varandra. På min fritid älskar jag att vara med min familj och med min hund.