Vad är ångest? – symptom och överblick
Ångest är en obehaglig och skrämmande kroppslig reaktion som trots detta är helt ofarlig. När vi får ångest kan det upplevas genom symptom såsom;
- andnöd
- svettningar
- yrsel
- domningar och stickningar
- tunnelseende
- ont i magen
- att hjärtat slår fortare eller hårdare än vanligt
- skakighet, darrighet eller svaghet
Alla människor upplever under sin livstid periodvis känslor av ångest, men börjar det påverka din vardag och är ihållande bör du söka professionell hjälp. Ångest kan göra det svårt att vara närvarande i vardagen, koncentrera sig på det vi håller på med eller njuta av vårt liv. Olika personer kan uppleva olika symptom på ångest. Vissa personer upplever ångest som en konstant gnagande känsla medan andra upplever hur ångest kommer intensivt och oväntat i så kallade
panikattacker.
Även om ångest kan vara väldigt obehagligt att uppleva är det viktigt att komma ihåg att det inte är farligt och att vi kan få hjälp med att förhålla oss till ångest på ett sätt så det inte behöver begränsa vårt liv och påverka vår livskvalitet särskilt mycket.
Varför får man ångest?
Det finns flera orsaker till varför man får ångest. Vi människor har genom historien behövt ångest som kroppens eget varningssystem för att upptäcka och undvika faror. Därför är vår hjärna konstant på utkik efter saker som kan skada eller såra oss. Problemet är att detta varningssystem i hjärnan inte är anpassat efter det komplexa samhälle vi människor lever i idag.
Hjärnan kan inte alltid skilja på om ett hot är verkligt eller inte, vilket gör att kroppens varningssystem ibland slås på när vi oroar oss för saker i vardagen. Det kan vara tankar om hur väl vi passar in i en grupp, vilka kroppsliga symptom vi är oroliga över eller hur vi presterar på jobbet som kan sätta igång ångestkänslor.
Minnet kan väcka ångest
Dessutom kan människans förmåga att minnas saker som hänt eller fantisera om saker som ska hända i framtiden göra att vi till och med kan få ångest av saker som vi inte ställs inför här och nu. Exempelvis kan bara tanken på att prata inför folk eller minnet av en svår händelse väcka starka känslor av ångest hos oss. Vår kropp larmar oss alltså för en situation som vi kanske inte ens varit med om eller befinner oss i.
Bidragande faktorer till ångest
Det finns också skillnader mellan oss människor i vilken genetisk sårbarhet vi har för att utveckla problem med ångest. Samtidigt påverkas denna sårbarhet av hur vi lever vårt liv. Vår ångestnivå kan påverkas av faktorer såsom stressnivå, sömn, kost, träning, vår relation till våra tankar och vilket stöd från omgivningen vi har. Därför kan man med rätt hjälp och beteendeförändringar leva ett bra liv trots ångest.
Varför blir jag inte av med min ångest?
Våra hjärnor är programmerade till att problemlösa genom att försöka ta oss bort från saker eller situationer vi tycker är obekväma. Detta leder till att ångest kan få oss att undvika saker, såsom att prata inför folk, åka buss, söka ett nytt jobb eller våga träffa en partner.
Vi lär då kroppen att vissa situationer är förknippade med ångest och vi reagerar med ångestsymptom varje gång vi ställs i en liknande situation. Därför är det lätt att hamna i ett beteendemönster av att undvika saker som väcker ångest för att på så sätt slippa dessa obehagliga känslor i stunden. Vår naturliga impuls av att fly när varningssystemet aktiveras är i grunden bra, men leder till att ångesten ökar på lång sikt och att livet upplevs som en enda lång kamp för att slippa den.
För att inte bli lika styrd av vår ångest i vardagen går det att träna på att utmana den samtidigt som vi minskar våra försök att kontrollera den, för paradoxalt nog ger det oss mindre ångest på lång sikt och gör att vi kan leva friare.
Sammanfattning
- Ångest är helt normalt, men hindrar det dig i vardagen så kan det vara bra att ta professionell hjälp.
- Ångest kan förstås som kroppens varningssystem som ibland larmar fel.
- Varför vi får ångest beror på en blandning av genetiska, psykologiska och sociala faktorer.
- Genom att få professionell hjälp kan vi utveckla ett nytt förhållningssätt till ångest och leva mer som vi önskar att göra.
Få hjälp med din ångest
Behöver du hjälp med din ångest? Du är varmt välkommen att kontakta Hälsa Hemmas psykologer som gärna hjälper dig.
Se även:
Psykisk ohälsa – definition och behandling
Panikångestattack – 4 tips till hantering
Innehållet är granskat av Patrik Johansson, legitimerad psykolog.